Links aan de overkant van de weg, Rijksstraatweg 46, ziet u het oude gemeentehuis met een monument, ter nagedachtenis aan het verzet in Leersum.

Op 3 oktober 1944 werd er door de Duitsers een inval gedaan in het gemeentehuis als vergelding voor de ontvoering van NSB-burgemeester De Boer een maand eerder. Er werden 4 ambtenaren (F. den Hartog, A.J. Bos, A. de Ridder en P. Vlijm) en de bakker A. v.d. Berg, die naast het gemeentehuis werkte, gearresteerd. Allen werden afgevoerd naar een concentratiekamp waar ze kwamen te overlijden.

Verder staan hier de namen op van andere verzetsmensen De Beaufort; Baron van Lynden en Roosmale Nepveu; de gebroeders Van Dijk en W. Selles waarover bij punt 11 in deze fietsroute wordt verteld. En over Jeanne Hermance Pauw van Wieldrecht waar bij punt 12 over verteld wordt.

foto: het voormalige gemeentehuis anno 2021 met het oorlogsmonument. Op 18 juni 2021 heeft een valwind de bomen omgewaaid.  


foto: het gemeentehuis is gebouwd in 1826 als villa Hoogereng.


foto: het oorlogsmonument met de namen van verzetsstrijders, die omgekomen zijn in sept 1944 bij o.a. het drama van Leersum. 


Deze fietstocht is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn van Leersum.

© 2020 - 2021 Historische fietstocht Leersum