U krijgt nu het verhaal te horen wat er vooraf ging aan ‘dolle dinsdag’. De Leersumse burgemeester jhr. V.d. Bosch weigerde in mei 1944 namen van inwoners aan de Duitsers te geven. Deze mannelijke inwoners zouden worden ingezet voor graafwerkzaamheden. Omdat de burgemeester weigerde de namen te geven, werden hij en zijn secretaris gearresteerd en gevangengezet in Utrecht. In augustus 1944 werden zij vrijgelaten en de burgemeester dook onder in de Betuwe. Er was inmiddels een nieuwe burgemeester in Leersum, de NSB-er De Boer.

5 sept 1944 wordt ook wel “dolle dinsdag” genoemd: op radio Oranje was een toespraak van Minister-president Gerbrandy, waarin hij vertelde dat Nederland door de geallieerden was bevrijd. Dat bericht klopte niet, maar het verzet van Leersum heeft toen wel NSB-burgemeester De Boer ontvoerd en naar Valkenheide gebracht. Daar werd ook de gevangengenomen NSB-burgemeester van Wijk bij Duurstede heengebracht.

Drie dagen later, op 8 september 1944 werden de gevangen genomen NSB-ers in Valkenheide bevrijd door de Duitsers en werd de directeur van Valkenheide, dhr. Noordam geëxecuteerd. Het graf van directeur Noordam is hier op de begraafplaats te vinden. In september 1944 werd vervolgens het huis van de burgemeester V.d. Bosch in Leersum in brand gestoken uit wraak voor de ontvoering van de NSB-burgemeester. De burgemeesterswoning brandde geheel af en is nooit meer opgebouwd.

foto: het graf van directeur Noordam op de begraafplaats Valkenheide.


foto: de burgemeesterswoning villa Vredenoord, die door de Duisters in sept 1944 in de brand is gestoken (nu: Vredenoordlaan in Leersum). 


Deze fietstocht is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn van Leersum.

© 2020 - 2021 Historische fietstocht Leersum

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb