U nadert een hek. Daarachter ligt “Breeveen”. Dit is het gebied van Utrechts Landschap. Iets na de bocht is er een hek om in het gebied Breeveen te komen. U kunt daar uw fiets neerzetten en door het hek gaan. U ziet een groot uitgestrekt heidegebied. Als u na het hek het pad rechts op gaat, ziet u na 100 à 200 meter aan weerszijden van het pad kuilen en geulen. Dit zijn restanten van loopgraven en schuttersputjes uit de 2de Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Deze loopgraven zijn, als oefenterrein, door de Duitse bezetter gegraven en tijdens de Koude Oorlog door Nederlandse Mariniers gebruikt.

In het gebied van het Leersumse veld werden door de Duitsers betonnen platen in de vorm van een schip gebouwd. Duitse piloten konden zo oefenen in het bombarderen. Aan boord hadden de vliegtuigen betonnen oefenbommen. Aan de zijkanten van die bommen waren gleuven gemaakt, waarin een glazen buis lag met daarin een chemische vloeistof. Als de oefenbom gedropt was, braken de glazen buisjes en werd de chemische vloeistof met zuurstof vermengd. Dat gaf een gekleurde rookpluim, zodat de piloten konden zien of de bom op de juiste plek was gedropt.

foto: restanten van loopgraven en schuttersputjes.


foto: luchtfoto uit 1945 van de loopgraven op Breeveen. In het midden, boven de witte vlek liggen de loopgraven.  


foto: op deze luchtfoto uit 1945 ziet u in de rode cirkel twee rechthoeken die haaks op elkaar gesitueerd zijn. Dit zijn de betonnen 'oefenschepen'.

foto: betonnen oefenbom met de sleuven waarin de chemische vloeistof zat. 


Deze fietstocht is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum en de Tijdlijn van Leersum.

© 2020 - 2021 Historische fietstocht Leersum